Riksrätten är över, men vad var det som hände?

I helgen avslutades den andra riksrättsprocessen mot Donald Trump. Precis som förra gången friades han, eftersom åklagarsidan (demokrater från den första kammaren, representanthuset) inte lyckades övertyga 2/3 av senatens ledamöter att rösta för att döma Trump. Här är en liten recap av vad som hände för dig som inte orkade följa med och vad som framkom av händelserna den 6 januari. 

Trump åtalades av representanthuset för "incitement of insurrection" det vill säga att ha uppviglat sina anhängare att göra uppror mot den amerikanska staten. Närmare bestämt anklagades Trump för att ha orsakat stormningen av kongressen den 6 januari genom att vägra erkänna att han förlorande valet, spridit den falska bilden att han tvärtom vann valet, men att hans motståndare stal segern från honom. Och sedan under flera veckor uppmana sina anhängare att komma till Washington den 6 januari för att slåss för honom och göra allt de kunde för att hindra att Biden blev utsedd till ny president.

Impeachment är inskrivet i konstitutionen. Om the Founding Fathers hade föreställt sig i situationen där en sittande president som förlorar sitt omval vägrar erkänna förlust och uppmanat en ilsken folkhop  storma Kongressen för att hindra det formella fastställandet av valresultatet, finns det någon som tror att det inte skulle kvalificera för riksrätt?

Lyckades åklagarna bevisa anklagelserna att Trumps handlingar och ord ledde till stormningen av kongressen.  Svaret är  ja. Inte bara röstade 57/100 senatorer för att fälla trump. En tydlig majoritet. L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *