Kongressförhören om stormningen av kongressen Kopiera

Ordf. Bennie Thomsons öppningsanförande

V. Ordf. Liz Cheney’s öppningsanförande

Dag 2: Mån 13 juni.
Start: kl 15.45 (sv. tid)


Senaste uppdateringarna:

 • De fick nästan tag på vicepresidenten

  Ett uttalat mål för flera av de som stormade kongressen var att nå vicepresidenten Mike Pence eller någon av de framträdande kongressledamöterna som utmålats som Trumps motståndare, demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer och republikaner som Liz Cheney eller Mitt Romney. Efter Trumps upprepade offentliga krav att Pence skulle bryta mot lagen och ge honom presidentposten, både under natten och morgonen på twitter, ett flertal tillfällen i talet innan där han uppmuntrade åhörarna att gå till kongressen och slåss för honom var Pence dock utan tvekan den viktigaste måltavlan för upprorsmakarna. Det framgår av en rad intervjuer med demonstranter under och efter stormningen, av dokument från brottsutredningar och rättegångar i efterhand för att inte tala om talkörerna som skanderade “Hang Mike Pence, hang Mike Pence!”

  Vid den tredje hearing framkom det dessutom att de första som bröt sig in i kongressen, ledda av Proud Boys, nästan fick tag i vicepresidenten. Som närmast kom de 40 feet – 12 meter – från Pence när han tillsammans med sin familj sattes i säkerhet av Secret Service.

 • Onsdagens hearing skjuts upp​

  Idag, onsdag den 15 juni skulle den tredje hearingen äga rum. Men förhöret flyttas till nästa vecka, enligt uppgifter till medier är orsaken att kommittén helt enkelt inte är klara med det filmmaterial man hade tänkt att lägga fram. Nästa planerade hearing är i morgon, torsdag den 16 juni.

 • Rudy Giuliani pushade kuppen redan på valnatten

  En märkbart berusad Rudy Giuliani på Vita Husets valvaka föreslog redan på valnatten att Trump skulle gå ut och förklara sig som valets segrare, trots att rösterna inte var räknade. Trumps ordinarie rådgivare, som kampanjchef Bill Stepien, de som skötte analysen av rösterna, hans dotter och svärson avrådde och tyckte Trump borde säga att det såg bra ut, att de gjort en bra kampanj men att inget ännu var klart. Gissa vem Trump valde att lyssna på.

  Giuliani’s inverkan på Trumps beslut att redan på valnatten kräva att rösträkningen skulle stoppas eftersom han redan vunnit valet har tidigare beskrivits i flera böcker om dagarna runt valet. Men i förhören fick vi höra direkt från de inblandade. Även Rudy.

De fick nästan tag på vicepresidenten

  jun 17, 2022   2
Ett uttalat mål för flera av de som stormade kongressen var att nå vicepresidenten Mike Pence eller någon av de framträdande kongressledamöterna som utmålats som Trumps motståndare, demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer och republikaner som Liz Cheney eller Mitt Romney. Efter Trumps upprepade offentliga krav att Pence skulle bryta mot lagen och ge honom presidentposten, både under natten och morgonen på twitter, ett flertal tillfällen i talet innan där han uppmuntrade åhörarna att gå till kongressen och slåss för honom var Pence dock utan tvekan den viktigaste måltavlan för upprorsmakarna. Det framgår av en rad intervjuer med demonstranter under och efter stormningen, av dokument från brottsutredningar och rättegångar i efterhand för att inte tala om talkörerna som skanderade “Hang Mike Pence, hang Mike Pence!” Vid den tredje hearing framkom det dessutom

Onsdagens hearing skjuts upp​

  jun 16, 2022   0
Idag, onsdag den 15 juni skulle den tredje hearingen äga rum. Men förhöret flyttas till nästa vecka, enligt uppgifter till medier är orsaken att kommittén helt enkelt inte är klara med det filmmaterial man hade tänkt att lägga fram. Nästa planerade hearing är i morgon, torsdag den 16 juni.

Rudy Giuliani pushade kuppen redan på valnatten

  jun 15, 2022   0
En märkbart berusad Rudy Giuliani på Vita Husets valvaka föreslog redan på valnatten att Trump skulle gå ut och förklara sig som valets segrare, trots att rösterna inte var räknade. Trumps ordinarie rådgivare, som kampanjchef Bill Stepien, de som skötte analysen av rösterna, hans dotter och svärson avrådde och tyckte Trump borde säga att det såg bra ut, att de gjort en bra kampanj men att inget ännu var klart. Gissa vem Trump valde att lyssna på. Giuliani’s inverkan på Trumps beslut att redan på valnatten kräva att rösträkningen skulle stoppas eftersom han redan vunnit valet har tidigare beskrivits i flera böcker om dagarna runt valet. Men i förhören fick vi höra direkt från de inblandade. Även Rudy.

Dag 2: Lögnen om det stulna valet

  jun 13, 2022   0
Dag ett av de direktsända kongressförhören beskrev i grova drag Trump-kampanjens plan att ändra valresultatet och låta Trump fortsätta som president trots att det amerikanska folket valt Biden i presidentvalet. Dag två zoomade in på det första steget i den planen, förutsättningen för att kunna stjäla valet och dessutom anledningen till att folkmassorna stormade kongressen – lögnen om att valet var stulet.  Med hjälp av en lång rad vittnen, de flesta från Trumps närmaste krets, på plats eller via inspelade vittnesmål, visade de att att Vita huset, Trump-kampanjen och även Donald Trump själv mycket väl visste att Trump förlorade presidentvalet och att påståenden om valfusk var lögner.  De viktigaste vittnena dag två var dåvarande justitieminister Bill Barr, som något år tidigare räddat Trump genom att dölja slutsatserna av den första stora utredningen mot

Dag 1: Inramning, beskrivning (och Proud Boys)

  jun 13, 2022   0
Första dagens kongressförhandlingar innehöll visserligen utfrågning av två inbjudna personer, men i huvudsak var första dagens tre timmar ägnade åt att beskriva för den amerikanska allmänheten varför kommissionen finns och varför de håller offentliga utfrågningar. En slags folkbildning i det demokratiska systemet och en redogörelse av deras syn på Donald Trumps försökt att till varje pris sitta kvar vid makten, trots att han förlorade valet. Förhöret hade tre inslag: Ordföranden Bennie Thomsons öppningsanförande, vice ordföranden Liz Cheney’s öppningsanförande och en beskrivning av den första genombrytningen av barriärerna runt kongressen. Den sista delen innehöll vittnesutsagor från två som var på plats, en polis som skadades allvarligt av våldet vid genombrytningen och en dokumentärfilmare som följde Proud Boys, den milis som genomförde den första attacken, och alltså filmade även attacken när poliskvinnan skadades.

Nu inleds kongressförhören

  jun 9, 2022   0
Om några timmar inleds de offentliga, live-sända förhören i den amerikanska kongressen, i utredningen om stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Händelserna den 6 januari och det som ledde fram till attacken mot kongressen, är en av de allvarligaste attackerna på den amerikanska demokratin i historien. Kommissionens syfte är att belysa det som ledde fram till den 6 januari, för att dels förhindra att det händer igen och dels att ge allmänheten och framtida beskrivningar en så omfattande och korrekt bild som möjligt.

Lite bakgrund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.