Elementor #4124

 • Trump visste att det var olagligt

  Trump visste att han var tvungen att lämna tillbaka de handlingar han tagit med sig från vita huset och att han riskerade åtal om han inte gjorde det. Särskilt alla eventuella hemligstämplade dokument. Dels framgick det va korrespondensen med riksarkivet, det när de under hela 2021 försökte övertala honom att återlämna grejerna.

  Men igår framkom det dessutom att Trumps tidigare Vita Huset-advokat, Eric “get-a-great-fuckining-criminal-defence-lawyer” Herschmann, förklarade detta för Trump under senare delen av 2021. Alltså innan Trump lämnade tillbaka de första 15 lådorna i januari 2022.

  Det var the New York Times som först avslöjade att Herschmann försökt övertala Trump om allvaret i frågan och det potentiellt straffbara i att förvara hemliga dokument, som inte längre tillhörde presidenten.

  Vad spelar det för roll?

  Spelar någon juridisk roll att någon förklarar för USAs senaste president att det är olagligt att stjäla topphemliga handlingar från den efterträdande regeringen. Ja, kanske. Även om åklagarna har lätt att bevisa en brottslig handling, kan det ibland vara svårt att bevisa uppsåt och att den åtalade visste att hen begick ett brott.

  Det finns naturligtvis många sätt för en åklagare att bevisa det. Men att kunna kalla ett vittne, som inte bara är jurist, utan har jobbat som en av vita husets främsta advokater, för den åtalade ex-presidenten no less, ett vittne som, innan brotten begicks, förklarade för den åtalade att det han senare skulle göra är ett brott och att han borde låta bli, är nog ett av de bästa metoderna.


 • De fick nästan tag på vicepresidenten

  Ett uttalat mål för flera av de som stormade kongressen var att nå vicepresidenten Mike Pence eller någon av de framträdande kongressledamöterna som utmålats som Trumps motståndare, demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer och republikaner som Liz Cheney eller Mitt Romney. Efter Trumps upprepade offentliga krav att Pence skulle bryta mot lagen och ge honom presidentposten, både under natten och morgonen på twitter, ett flertal tillfällen i talet innan där han uppmuntrade åhörarna att gå till kongressen och slåss för honom var Pence dock utan tvekan den viktigaste måltavlan för upprorsmakarna. Det framgår av en rad intervjuer med demonstranter under och efter stormningen, av dokument från brottsutredningar och rättegångar i efterhand för att inte tala om talkörerna som skanderade “Hang Mike Pence, hang Mike Pence!”

  Vid den tredje hearing framkom det dessutom att de första som bröt sig in i kongressen, ledda av Proud Boys, nästan fick tag i vicepresidenten. Som närmast kom de 40 feet – 12 meter – från Pence när han tillsammans med sin familj sattes i säkerhet av Secret Service.


 • Onsdagens hearing skjuts upp​

  Idag, onsdag den 15 juni skulle den tredje hearingen äga rum. Men förhöret flyttas till nästa vecka, enligt uppgifter till medier är orsaken att kommittén helt enkelt inte är klara med det filmmaterial man hade tänkt att lägga fram. Nästa planerade hearing är i morgon, torsdag den 16 juni.


 • Några saker du kanske har missat


 • Rudy Giuliani pushade kuppen redan på valnatten

  En märkbart berusad Rudy Giuliani på Vita Husets valvaka föreslog redan på valnatten att Trump skulle gå ut och förklara sig som valets segrare, trots att rösterna inte var räknade. Trumps ordinarie rådgivare, som kampanjchef Bill Stepien, de som skötte analysen av rösterna, hans dotter och svärson avrådde och tyckte Trump borde säga att det såg bra ut, att de gjort en bra kampanj men att inget ännu var klart. Gissa vem Trump valde att lyssna på.

  Giuliani’s inverkan på Trumps beslut att redan på valnatten kräva att rösträkningen skulle stoppas eftersom han redan vunnit valet har tidigare beskrivits i flera böcker om dagarna runt valet. Men i förhören fick vi höra direkt från de inblandade. Även Rudy.


 • Dag 2: Lögnen om det stulna valet

  Dag ett av de direktsända kongressförhören beskrev i grova drag Trump-kampanjens plan att ändra valresultatet och låta Trump fortsätta som president trots att det amerikanska folket valt Biden i presidentvalet. Dag två zoomade in på det första steget i den planen, förutsättningen för att kunna stjäla valet och dessutom anledningen till att folkmassorna stormade kongressen – lögnen om att valet var stulet. 

  Med hjälp av en lång rad vittnen, de flesta från Trumps närmaste krets, på plats eller via inspelade vittnesmål, visade de att att Vita huset, Trump-kampanjen och även Donald Trump själv mycket väl visste att Trump förlorade presidentvalet och att påståenden om valfusk var lögner. 

  De viktigaste vittnena dag två var dåvarande justitieminister Bill Barr, som något år tidigare räddat Trump genom att dölja slutsatserna av den första stora utredningen mot Trump, Mueller-utredningen om Rysslands inblandning i valet 2016 för Trumps räkning. Men även om Barr den gången räddade Trump ansåg han att Trump den här gången gick för långt, och vägrade ställa upp på Trumps påtryckningar att använda justitiedepartementet för att sprida lögnerna om valfusk. Enligt Barr’s vittnesmål berättade han vid åtskilliga tillfällen att påståendena om valfusk som Trump spred var felaktiga. Barr var inte ensam. En lång rad vittnesmål från Trumps egna rådgivare och experter förklarade detta för honom gång, på gång, på gång.

  Slutsatsen från dag två: Påståenden om valfusk var falska. Trump började sprida lögnerna redan innan valet ägt rum. Trump och alla runt honom visste att det var lögner. Ministrar, rådgivare, advokater, kampanjchefer, statistiker, vänner och familj informerade Trump om detta hela tiden. Trots detta fortsatte Trump att sprida lögnerna till sina miljontals anhängare.


 • Dag 1: Inramning, beskrivning (och Proud Boys)

  Första dagens kongressförhandlingar innehöll visserligen utfrågning av två inbjudna personer, men i huvudsak var första dagens tre timmar ägnade åt att beskriva för den amerikanska allmänheten varför kommissionen finns och varför de håller offentliga utfrågningar. En slags folkbildning i det demokratiska systemet och en redogörelse av deras syn på Donald Trumps försökt att till varje pris sitta kvar vid makten, trots att han förlorade valet.

  Förhöret hade tre inslag: Ordföranden Bennie Thomsons öppningsanförande, vice ordföranden Liz Cheney’s öppningsanförande och en beskrivning av den första genombrytningen av barriärerna runt kongressen. Den sista delen innehöll vittnesutsagor från två som var på plats, en polis som skadades allvarligt av våldet vid genombrytningen och en dokumentärfilmare som följde Proud Boys, den milis som genomförde den första attacken, och alltså filmade även attacken när poliskvinnan skadades.


 • Nu inleds kongressförhören

  Om några timmar inleds de offentliga, live-sända förhören i den amerikanska kongressen, i utredningen om stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Händelserna den 6 januari och det som ledde fram till attacken mot kongressen, är en av de allvarligaste attackerna på den amerikanska demokratin i historien. Kommissionens syfte är att belysa det som ledde fram till den 6 januari, för att dels förhindra att det händer igen och dels att ge allmänheten och framtida beskrivningar en så omfattande och korrekt bild som möjligt.