Kongressförhören om 6 januari

Kommitténs syfte är i första hand är att ta reda på och redovisa vad som hände, och föreslå förändringar för att det inte ska kunna hända igen. Det är åklagares uppgift att åtala folk, parlamentariska kommittéer har ingen sådan makt. Men samtidigt är det tydligt att formulerar slutsatserna av sin utredning som en road map för ett åtal mot Donald Trump. De väljer ofta att formulera sina observationer i termer som återfinns i lagboken och som ordagrant skulle kunna vara åtalspunkter mot den före detta presidenten.

Dag 1: Inledning folkbildning och Proud Boys

Första dagens kongressförhandlingar innehöll visserligen utfrågning av två inbjudna personer, men i huvudsak var första dagens tre timmar ägnade åt att beskriva för den amerikanska allmänheten varför kommissionen finns och varför de håller offentliga utfrågningar. En slags folkbildning i det demokratiska systemet och en redogörelse av deras syn på Donald Trumps försökt att till varje pris sitta kvar vid makten, trots att han förlorade valet.

Dag 2: Lögnen om det stulna valet.

Dag ett av de direktsända kongressförhören beskrev i grova drag Trump-kampanjens plan att ändra valresultatet och låta Trump fortsätta som president trots att det amerikanska folket valt Biden i presidentvalet. Dag två zoomade in på det första steget i den planen, förutsättningen för att kunna stjäla valet och dessutom anledningen till att folkmassorna stormade kongressen – lögnen om att valet var stulet. 

Dag 3: Påtryckningarna på Pence att utse Trump till president

Den tredje hearingen fokuserades på planen att få vicepresident Mike Pence, vid den ceremoniella rösträkningen av delstaternas röster, att förkasta valresultatet och istället välja Trump till president eller åtminstone skicka tillbaka staternas elektorsröster. Ja, alltså bara de swing states som hade röstat på Biden. De som röstat på Trump var Ok. Detta trots att det var uppenbart ett brott mot konstitutionen och dessutom troligen brottsligt.

Precis som dag två visade att Trump och alla runt honom visste att hans valförlust inte berodde på valfusk, så visste alla inblandade att det egentligen inte var möjligt eller lagligt för Pence att själv ändra eller påverka valresultatet.

Dag 4: Påtryckningar på delstaterna att ändra valresultatet

Den fjärde dagen handlade om försöken att få delstater som Trump förlorat att strunta i valresultatet, eller möjligen ändra valresultatet så att Trump skulle utses som segrare, trots

Först överklagade de resultatet och förlorade över 60 gånger i domstolarna. Därefter försökte de få delstatsparlamenten att förklara “valfusk” och ändå rapportera Trump som segrare. Efter att Bidens valseger hade certifierats av delstaterna, fortsatta de att försöka övertala ansvariga tjänstemän och politiker på delstatsnivå att upphäva beslutet och utse Trump som segrare. När inte det gick övertalade de lokala medlemmar i partiet att smyga till stadshuset den dagen då delstatens elektorer skulle ge sina elektorsröster och skicka de till kongressen. Samtidigt som de riktiga elektorerna skickade sina röster på Biden, förfalskade de ett eget röstprotokoll underskrivet av falska elektorer som uppgav att de var de riktiga och att de röstat på Trump.

Dag 5: Påtryckningar på justitiedepartementet

Det femte förhöret handlade om försöken att tvinga justitiedepartementet att säga att de upptäckt valfusk trots att de inte gjorde det. Av den anledningen avgick Bill Barr någon månad innan mandatperioden gick ut. Den nya tillförordnade justitieministern, vägrade liksom Barr att hjälpa Trump fuska till sig segern. Han och två av hans medarbetare vittnade om dagliga påtryckningar från Trump, från dagen han tillträdde.

Det mest avslöjande under förhöret var ett möte första dagarna på 2021, där alla tre vittnena deltog samt Jeff Clark.

Dag 6: Vittnesmål från nära medarbetare

Notiser

De fick nästan tag på vicepresidenten

Onsdagens hearing skjuts upp​

Rudy Giuliani pushade kuppen redan på valnatten

Dag 2: Lögnen om det stulna valet

Dag 1: Inramning, beskrivning (och Proud Boys)

Nu inleds kongressförhören