Dag 2: Lögnen om det stulna valet

Dag ett av de direktsända kongressförhören beskrev i grova drag Trump-kampanjens plan att ändra valresultatet och låta Trump fortsätta som president trots att det amerikanska folket valt Biden i presidentvalet. Dag två zoomade in på det första steget i den planen, förutsättningen för att kunna stjäla valet och dessutom anledningen till att folkmassorna stormade kongressen – lögnen om att valet var stulet. 

Med hjälp av en lång rad vittnen, de flesta från Trumps närmaste krets, på plats eller via inspelade vittnesmål, visade de att att Vita huset, Trump-kampanjen och även Donald Trump själv mycket väl visste att Trump förlorade presidentvalet och att påståenden om valfusk var lögner. 

De viktigaste vittnena dag två var dåvarande justitieminister Bill Barr, som något år tidigare räddat Trump genom att dölja slutsatserna av den första stora utredningen mot Trump, Mueller-utredningen om Rysslands inblandning i valet 2016 för Trumps räkning. Men även om Barr den gången räddade Trump ansåg han att Trump den här gången gick för långt, och vägrade ställa upp på Trumps påtryckningar att använda justitiedepartementet för att sprida lögnerna om valfusk. Enligt Barr’s vittnesmål berättade han vid åtskilliga tillfällen att påståendena om valfusk som Trump spred var felaktiga. Barr var inte ensam. En lång rad vittnesmål från Trumps egna rådgivare och experter förklarade detta för honom gång, på gång, på gång.

Slutsatsen från dag två: Påståenden om valfusk var falska. Trump började sprida lögnerna redan innan valet ägt rum. Trump och alla runt honom visste att det var lögner. Ministrar, rådgivare, advokater, kampanjchefer, statistiker, vänner och familj informerade Trump om detta hela tiden. Trots detta fortsatte Trump att sprida lögnerna till sina miljontals anhängare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *